Afectarea biliară la câini

Afectarea bilei si a canalelor biliare reprezinta un complex de afectiuni des intalnite la cainii de varsta mijlocie Principalul obiectiv al proprietarilor de câini este acela de a avea un animăluț sănătos si voios care sa ne bucure viata , dar, uneori pot apare si stari de boala ce modifica starea generala a animalului si creaza discomfort deosebit. Prin vizite anuale și verificări rapide la cabinetul veterinar vor putea fi depistate eventualele probleme de sănătate ale patrupedului.
Afecțiunea biliară este din ce in ce mai frecvent diagnosticata si este cauza regimului alimentar si al sedentarismului intalnit atat de des in cazul pacientilor nostri in cadrul cabinetului veterinar Homevet .

Ce este afecțiunea biliară la câini?

Bila contribuie la emulsionarea grăsimilor în vederea digestiei, este produsă de ficat și se acumulează în colecist (vezica biliară).
Afecțiunea biliară la câini se referă la orice boală care afectează atât colecistul, cât și canalele biliare, cum ar fi:

  • Colecistită: inflamația colecistului, care poate avea diverse cauze.
  • Mucocelul: apare atunci când bila și mucusul se acumulează în vezica biliară în exces.
  • Obstrucția canalelor biliare: poate fi cauzată de formațiuni tumorale, corpi străini, infestații parazitare.

Orice animal de companie poate dezvolta la un moment dat o afecțiune biliară, dar sunt anumite rase de câini care sunt mai prediscpuse la acest tip de afecțiune, precum: Doberman, Cocker Spaniol, Labrador Retriever, Poodle, Bichon Maltese.

Ca simtpome, pot apărea:

  • pierderea apetitului
  • pierdere în greutate
  • durere abdominală
  • vomă
  • febră

Icterul, adică îngălbenirea pielii, mucoaselor și pavilioanelor auriculare este deseori un simptom împortant al unei afecțiuni biliare.
Colelitiaza, deși nu este o afecțiune întâlnită frecvent la câine, poate fi o altă cauză și este descoperită, de obicei, în urma unor investigatii cum ar fi ecografia si radiografia .

Cum se stabilește diagnosticul?

Analizele de bază includ:

  • analize de sânge (biochimie și hemoleucogramă)
  • ecografie abdominala

Tratamentul poate fi de mai multe feluri și se stabilește în funcție de fiecare pacient în parte.
În primă etapa, animalul trebuie să treacă la o dietă special concepută pentru acesta, saracă în grăsimi.
Se mai pot administra antibiotice, medicație de susținere iar, în cazurile severe, se poate recurge la îndepărtarea chirurgicală a colecistului.

Cabinetul veterinar Homevet situat in sector 3 dispune de aparatura necesara pentru a diagnostica afectarea biliara la caini.